21 Jul 2024
Ştiri interne

AMFB reaminteşte practicienilor schema de tratament a meningitei

În urma cazului cutremurător de meningită fulminantă la un elev de la liceul Gh. Lazăr din Bucureşti, care a debutat cu comă şi s-a soldat cu deces în câteva ore, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov reaminteşte practicienilor schema de tratament a bolii.

Schema de chimioprofilaxie – antibiotice:

  • Rifampicină timp de 2 zile, in doză de 600 mg la 12 ore interval la adult, 10 mg/kg la copii şi de 5 mg/kg la cei sub 1 lună.
  • Asocierea Rifampicină + Minociclină dă cele mai bune rezultate (sterilizare bacteriologica 100%)
  • Ciprofloxacina, într-o singură doză orală (750 mg) realizează sterilizarea purtătorilor adulţi de meningococ în 92% din cazuri. Nu se utilizează la copii datorită alterărilor la nivelul cartilajelor de creştere.
  • Pentru serogrupul A se poate administra Ceftriaxona intramuscular într-o singură doză de 250 mg la adult şi 125 mg la copii, cu eficienţă 97%.
  • Spiramicină, pe cale orala, 5 zile, în urmãtoarele doze: adulţi: 3 mil. UI de 2 ori/zi; nou-născuţi şi copii: 75.000 UI/kg de 2 ori/zi.

Se vor respecta precauţiile şi contraindicaţiile antibioticelor folosite!

Metodologia: SURSA:www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/boala-meningococica

Atenţie: avem vaccin pentru meningococul A, C, W, Y, Se numeşte NIMENRIX, costă 205 lei, se face în doză unică peste vârsta de 1 an. Pentru meningococul B (cel mai frecvent la noi în ţară) nu avem vaccin înregistrat în România, se importă Bexsero sau Trumenba.

(Pagina de FB a AMFB) SURSA:bit.ly/2UIG75T

Cronica medicală

Articol selectat şi publicat de către redacţie (office@cronicamedicala.ro)