Tainele educaţiei acvatice pentru copii, descifrate la Clubul Micii Campioni
Relația copiilor cu apa este una aparte. Reflexele de înot și faptul că bebelușii se simt în largul lor în mediul acvatic, căci le amintește de viața intrauterină, precum și beneficiile multiple ale hidroterapiei atât la nivel motric (sistem muscular fortificat, flexibilitate articulară, sistem osos bine dezvoltat), cât și la nivel socio-cognitiv prin dezvoltarea inteligenței emoționale sunt tot atâtea motive pentru a lua în considerare un program de educație acvatică adecvat vârstei copilului.
Primul centru de educație acvatică din România, Clubul Micii Campioni, centru afiliat FAAEL (Fédération des Activités Aquatiques d’Eveil et de Loisir), desfășoară în prezent programe de educatie acvatică pentru bebeluși și copii aplicând metoda “joc cu reguli”, pentru peste 150 de copii cu vârste cuprinse între 4 luni și jumătate și 7 ani.
Mai mult decât un loc de bălăceală, o adevărată școală
Când este indicat să ducem copilul la bazinul de înot? Care sunt criteriile în baza cărora alegem o piscină pentru cursuri de înot pentru copii? Care sunt protocoalele de lucru cu bebelușii și copiii și cum diferă în funcție de etapa de dezvoltare a copilului? Există meseria de instructor de educație acvatică pentru bebeluși?… Acestea și încă multe alte întrebări își găsesc răspunsul la Clubul Micii Campioni.
“În general, pentru activitățile de tip <loisir> tindem să luăm decizii bazându-ne pe criterii ce țin mai degrabă de comoditate, cum ar fi prețul mic, proximitatea, programul flexibil. Ei bine, toate aceste aspecte ar trebui să păleasă în fața adevăratelor criterii în alegerea unui centru de educație acvatică, cum ar fi: securitatea copilului cu toate aspectele acesteia (calitatea apei; sistemul de tratare al apei; analiza bilunară a apei ; reîmprospatarea frecventă a apei), dotările clublului în privința vestiarelor și spațiilor create special pentru bebeluși (loc de joacă, loc de masă/cameră de alăptare), calificarea instructorului de educatie acvtică. Pe scurt, centrul de educație acvatică nu este doar un simplu loc de bălăceală, ci un spațiu care să respecte pentru propriul ritm de dezvoltare, pentru nevoile, temerile si starea de bine a celor mici, un loc pe care trebuie să îl alegem cu grijă”, punctează Mihaela Morcovescu, manager Clubul Micii Campioni.
Programele de instruire și perfecționare urmate de instructori, însușirea unor manevre corecte și eficiente pentru lucrul cu micuții în apă, precum și materialele didactice potrivite si speciale reprezintă, de asemenea aspecte extrem de importante în evaluarea unui centru de activități acvatice pentru copii. În aceeași măsură este important să avem în vedere și calitatea apei, care este recomandat să fie la o temperatură de 30-32 grade Celsius și să fie tratată printr-o stație de electroliză salină, clorură de argint sau alt sistem fără clor artificial, pentru a proteja tegumentul copiilor.
Lansat încă din 2004, Clubul Micii Campioni îndeplinește toate standardele în vigoare, iar ca pionier în domeniu putem spune că pe multe dintre acestea le-a și setat prin activitatea neobosită de a profesionaliza domeniul, prin eforturile de a înregistra oficial ocupația de instructor de educație acvatică și prin dorința de a îmbunătăți calitatea relației apă-copil pentru copiii din România. În toți acești ani, clubul și-a perfecționat constant serviciile oferite, prin instruirea personalului și prin pașii neobosiți în a profesionaliza educația acvatică în România. Astăzi, echipa Micii Campioni cuprinde peste 12 instructori de educație acvatică formați inclusiv prin stagii de pregătire în parteneriat cu FAAEL, federația acvatică din Franța, iar la capitolul portofoliu de servicii desfășoară programe pentru bebeluși și copii pe patru categorii de vârstă, precum și programe pentru gravide și cursuri de puericultură pentru viitorii părinți.
Despre Clubul Micii Campioni
Clubul Micii Campioni a fost inaugurat în 2004, fiind primul club din România destinat în exclusivitate nou-născutului și copilului mic. Tot în 2004, în parteneriat cu FAAEL au înceut primele cursuri din cadrul Școlii de Formatori în Domeniul Acvatic, proiect al Clubului ce a avut ca scop certificarea primilor instructori cu specializarea nou-născut și copil mic din domeniul acvatic, din țara noastră. În 2012, Asociația Clubul Micii Campioni obține introducerea în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a ocupației de “instructor educație acvatică”, finalizând și redactarea standardului ocupațional și a calificării corespunzătoare acestei noi profesii, validate de Comisia de Validare a Autorității Naționale pentru Calificări, în același an. În 2013, ANC acordă autorizația pentru desfășurarea cursurilor de calificare pentru profesia de instructor de educație acvatică, iar în 2014, Asociația Clubul Micii Campioni primește și autorizația pentru desfășurarea cursurilor de perfecționare pentru această meserie.
Sursa: GALERIU & PARTNERS PR