21 Nov 2024
Comunicate

Greta Thunberg: “Spuneți că vă iubiți copiii mai presus de orice și totuși le furați viitorul în fața ochilor lor”

„Spuneți că vă iubiți copiii mai presus de orice și totuși le furați viitorul în fața ochilor lor”…

O frază menită să ne pună pe gânduri, rostită de Greta Thunberg adolescenta de doar 16 ani nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace din 2019, cuvinte rostite în încercarea ei de a convinge liderii mondiali să acționeze eficient împotriva încălzirii globale.

Acest citat emoționant și șocant scoate la iveală discrepanțele dintre generații care se extind și în alte fațete ale vieților noastre.

Într-un articol apărut în European Journal of Preventive Cardiology în septembrie anul acesta, o serie de cercetători au descoperit faptul că, din păcate, există doar 27% șanse ca părinții să le transmită copiilor lor un set de obiceiuri și valori sănătoase în ceea ce privește dieta și activitatea fizică. Un procent foarte mic, care ar trebui să ne deschidă ochii…

Comportamentele de sănătate sunt recunoscute drept determinanți majori ai sănătății cardiovasculare și longevității, iar comportamentele de sănătate ale descendenților tind să se coreleze cu cele ale părinților lor. În prezent, generațiile tinere, conduse și de Greta Thunberg, adolescenta de doar 16 ani care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace în acest an, contestă puternic moștenirea generației adulte cu privire la mediu și climă, dar și obiceiurile ce țin de un mod de viață sănătos joacă un rol crucial. Un grup de specialiști, Komulainen și colegii săi, au examinat într-un studiu asocierea intergenerațională a comportamentelor ideale de sănătate: autorii au măsurat un scor de comportament pentru sănătate (nefumători, activitate fizică ideală, dietă ideală și greutate corporală normală) corelat cu trei indici socio-economici (clasă educațională, venit și ocupație) în anii 2001, 2007 și 2011. Autorii studiului au estimat o probabilitate de doar 27% a transmiterii comportamentelor ideale de sănătate de la părinți la urmași. Procentul în sine este o combinație intre ereditate genetică și componente ale obiceiurilor de gospodărie comune, fără a identifica exact contribuția specifică a fiecăruia.

Așadar și acest studiu susține  recomandarea că inițiativele și intervențiile de sănătate ar trebui să vizeze în mod special persoanele mai puțin educate și mai puțin norocoase pentru a reduce inegalitățile sociale în sănătate, cu accent pe bolile cardiovasculare.

SURSA:journals.sagepub.com

Aplicația pentru telefon Dahna, creată de CARDIOSCIENCE întrunește caracteristicile esențiale ale unei aplicații ideale, un instrument de educare pentru adoptarea rapidă a unui comportament alimentar sănătos pentru întreaga familie.

CARDIOSCIENCE a fost lansată în Februarie 2018 având drept obiectiv educația medical în domeniul prevenirii și combaterii bolilor cardiovasculare. Aceste boli reprezintă principala problemă de sănătate peste tot în lume, inclusiv în România. Aproximativ 60% dintre decesele anuale din România sunt datorate bolilor cardiovasculare. Cauza principală a acestei situații o reprezintă lipsa programelor educative în prevenirea și combaterea factorilor majori de risc pentru bolile cardiovasculare (fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul și hipercolesterolemia). “În aceste condiții fondarea, de către noi, a CARDIOSCIENCE a fost consecința firească a conștientizării acestei situații dramatice în care se află starea de sănătate a populației din România” declara dr. Gabriel Tatu Chitoiu.

În scurtul timp care a trecut de la lansarea sa CARDIOSCIENCE a susținut conferințe educative pentru publicul larg și a produs mai multe materiale scrise și audio-video pe tema prevenirii și combaterii bolilor cardiovasculare. Pentru profesioniștii în medicină CARDIOSCIENCE a creat CARDIOQUIZ, ECGQUIZ și CARDIOCAFE drept rubrici permanente dedicate prezentării, discuțiilor și dezbaterilor pe marginea cazurilor clinice și/sau a ultimelor achiziții în domeniul cardiologiei și nu numai. CARDIOSCIENCE creează, de asemenea și cărți de specialitate dedicate profesioniștilor în cardiologie. Toate aceste materiale sunt activ promovate pe rețelele de socializare.

Aplicația DAHNA este prima componentă a CARDIOHEALTH CARDIOSCIENCE  SYSTEM, un sistem integrat de aplicații dedicate acoperirii tuturor verigilor componente ale unui stil de viață sănătos.

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu (MD, PhD, FACC, FESC)

SURSA:www.facebook.com