De unde putem cumpăra vitamina D eficientă pentru adulţi
Între preparatele comerciale ce conţin vitamina D3, cele de băut, sau buvabile (soluţiile) sunt cele mai eficiente şi mai rapid absorbabile, faţă de tabletele ce conţin vitamina D, sau fata de capsulele gelatinoase, chiar daca vorbim de concentratii mari, de 2000 UI/capsula.
În România nu avem vitamină D sub formă de fiole de băut (buvabilă) pentru adulţi, cu toate că la deficitul major de vitamină D al populaţiei, singura formă care este eficientă şi ne poate salva sănătatea şi viaţa (dacă ne gândim la cât cancer este şi va mai fi la noi), este doar vitamina D soluţie, în doze mari (10.000 UI, 25.000 UI, sau 50.000 UI).
Vă redau mai jos, o listă cu ţările şi formulele de vitamină D pe care vi le puteţi procura pentru a face tratament la timp şi a rămâne sănătoşi, până când industria noastră Pharma şi cei care ar trebui să ne pună la dispoziţie doze de vitamină D corespunzătoare nevoilor noastre de adulţi, se vor decide să o facă. În fond, noi îi plătim ca să ne ţină sănătoşi şi nu in stare de boala, asa cum o arata realitatea zilelor noastre.
Produsele buvabile care se găsesc la noi sunt următoarele:
- Vitamina D3 Biofarm, formă lichidă, picături orale, cu 500 UI/picatură, pentru copii; pentru adulţi, în tratamentul ostemalaciei( deficit major in os), doza este de 2.500 UI de 3 ori/zi, cu alte cuvinte, câte 5 picături de 3 ori/zi. Aceste 15 picături, care trebuie repartizate în 3 prize, sunt dificil de luat, de multe ori pacienţii uită să le ia. Nu ar fi mai comodă administrarea unică, într-o fiolă de 7.500 UI?
- Vitamina D-drops, cu 400 UI/picatură, ca tratament de susţinere, 3 picături/zi (echivalentul a 0.1 ml) = 1.200 UI/zi. Iarăşi, dacă ai nevoie de o doză mare zilnică, e nevoie de multe picături…
- Pharma Nord, firma care produce D-pearls, sau Bio-vitaminaD3, cu 800 UI/capsulă gelatinoasă. Dar sunt capsule si nu fiole.
Vă rămâne să vă uitaţi la vecini, recomandarea mea fiind către greci, cu LeCalcif, fiolele de 25.000UI, câte 6 fiole în cutie, se ia câte 1 fiolă/săptămâna sau la 10 zile. Sunt suficiente 2 cutii, în tratamente de 12 săptămâni, apoi menţinerea cu câte 1 fiolă la 2-3 săptămâni, cu verificarea lunară a nivelului vitaminei D. O cutie costă aproximativ 20 euro.
Urmează, oarecum în ordine, Italia – Dibase, fiole cu soluţie de 50.000 UI/ml (în jur de 13 euro flaconul, fiiind necesare cam 8 flacoane pentru un tratament complet), 100.000 UI/ml şi 300.000 UI/ml; Franţa – Vitamine D3 B.O.N. 200.000 UI/ml; Germania – Vikotrat, Vitamină D3 cutia cu 5 fiole a 5 ml, injecţii intramusculare; Austria – Biogena produce vitamina D3 uleioasă, în ulei de cocos, cu 1000 UI/picatura, flacon de 25 ml, aproximativ 27 euro/flacon.
O surpriză plăcută vine din Ungaria, care produce sub formă de spray Dlux cu vitamina D3 3000 UI/ pulverizare, absorbţie prin mucoasa linguală, o soluţie care mi se pare extrem de ingenioasă şi cu mare aderenţă la public.
Dacă aveţi deficit mare de vitamină D, nu staţi pe gânduri, comandaţi din Grecia, Ungaria sau Italia, ca să mai aibă cine vota şi la noi.