26 Apr 2024
Contributors

Harta deficitului de medici de familie în România

În 2014, Societatea Naţională de Medicina Familiei realiza şi posta, pe pagina sa de web, o hartă a deficitului de medici de familie din acel moment, pe baza proceselor verbale ale Comisiilor paritare de pe langa Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. A curs multă „cerneală” după apariţia acelei hărţi, multe interpelări, studii, luări de cuvant chiar în Parlament, dar hemoragia de medici a continuat. Până în prezent nimeni din grupările politice nu a structurat nicio strategie clară şi aplicabila privind rezolvarea deficitului de asistenţă medicală primară.

În continuare, cea mai mare parte a problemei se afla în rural şi oraşele mici, dar acum a apărut deficit chiar şi în municipii şi în Capitală. În continuare nu ia nimeni în calcul că un medic trimis în rural trebuie sa fie extrem de bine pregătit, nu reciclat din altă specialitate de care s-a plictisit. Ştiţi că medicul de familie american are în curriculum de pregătire efectuarea cezarienei de urgenţă?

Cândva ministerul Sănătăţii a comandat, plătit şi afişat o strategie concretă, dar nimic nu s-a mişcat din ea, cu toate că a fost o bijuterie realizată de experţi internaţionali care au studiat atent situaţia reală, nu doar cea cosmetizată, furnizată atunci de oficiali. Astăzi, după solicitarea datelor de la CNAS, colegul nostru Cătălin Petrencic realizează şi publică pe pagina FNPMF harta actualizată a neputinţei statului român de a asigura populaţiei asistenţa medicală primară, deşi se grăbeşte să trimită delegaţi la toate reuniunile internaţionale care discută despre acoperirea universală cu servicii medicale şi să semneze tratate şi parteneriate în acest sens.

Localităţi fără Medici de Familie (01/08/2019)

Localităţi cu deficit de Medici de Familie (01/08/2019)

Priviţi în aceste hărţi, cu maximă îngrijorare, cum arată România astăzi, cu un deficit enorm de medici de familie şi gândiţi-vă ca media de vârstă este undeva pe la 54 de ani. În zece ani de acum, când decreţeii (rămaşi în ţară) se vor sătura de felul în care au fost trataţi ca medici o viata întreagă şi vor pleca la pensie, vom asista la un dezastru programat şi îndelung anunţat.

Fără îndoială ca avem nevoie de centre de dializă, centre de transplant, spitale ultramegaperformante sau centre de excelenţă cardiovasculară, după cum se schimbă specialiştii care conduc ministerul şi CNAS, dar în scurta vreme le vom folosi probabil pentru turism medical, fiindcă propriul popor, fără dinţi şi cu veceul în curte, se va întoarce la buruienotetapie şi descântece.

SURSA:www.facebook.com

Sandra Alexiu

Medic de familie, preşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (sandra.alexiu@amf-b.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *